Què és?
DOC és un robot de terra per mitjà del qual els infants poden aprendre conceptes bàsics de programació.
+5 anys
Robòtica i programació
A qui va dirigit?
El robot DOC és molt aplicable a l'educació infantil i al primer cicle de primària.
Components:
El kit DOC consisteix d'un robot de terra, un taulell, unes cartes de programació, unes cartes de reptes i un taulell en blanc.
El robot DOC
El robot DOC presenta diferents funcions:
- Parla
- Control de comandaments: botons de moviment, botó per cancel·lar i botó d'acció (per a recollir i deixar objectes)
- Botó modalitats: modalitat 'lliure', modalitat 'educativa' i modalitat 'joc'
El robot funciona amb 3 piles AAA que no estan incloses en el set.
La distància que recorre el robot DOC cada vegada que avança és de 15cm. L'angle de gir és de 90 graus.
Taulells
El taulell és en format trencaclosques reversible.
Per una banda presenta el taulell 1, on es mostren lletres i colors; i per l'altra banda presenta el taulell 2, el qual mostra objectes (carta, entrada de cine,...) i edificis (correus, cinema,..).
Targetes de reptes de programació
El set presenta 2 tipus de cartes de reptes:
- Reptes per al taulell 1 (cartes vermelles): Cal posar el robot DOC en mode 'lliure'. Les cartes vermelles ajuden a l'infant a programar per fases, mostrant pas a pas les indicacions necessàries per assolir un objectiu determinat del taulell (un color, un animal o una lletra).
- Reptes per al taulell 2 (cartes blaves): Cal posar el robot DOC en mode 'joc'. Doc començarà demanant una carta blava, amb dos objectius a aconseguir: un objecte que cal "recollir" (ex: una entrada de cinema) i un lloc on portar l'objecte (ex: cinema). El robot reconeix on es troba en l'espai i va realitzant els moviments i accions en funció de la programació establerta. Cal tenir en compte els obstacles que cal evitar en la ruta, marcats per un marc vermell.
Targetes de comandaments
Les targetes de comandaments ajuden als infants a crear seqüències de comandaments. Trobem 2 tipus de targetes:
- Targetes de moviments: Endavant, endarrera, gir a la dreta i gir a l'esquerra.
- Targeta d'acció: Serveix per a indicar al robot que ha arribat a un objectiu del taulell (un color, un objecte,...).
Taulell i targetes en blanc
El set ve acompanyat per un taulell en blanc de 5 x 4 requadres, i per unes targetes en blanc, útils per a establir nous reptes o objectius a assolir.
Com funciona?
Modalitat Lliure
En la modalitat 'lliure', el robot DOC es pot moure per tot arreu, tant a sobre del tauler com en una superfície plana i neta. Es pot moure el robot amb el control de comandaments situats en el cap del robot.
Utilitzant el tauler 1 i 2, es poden enviar seqüències d'ordres al robot per a que aconsegueixi un objectiu determinat (un color, un objecte,...).
Es poden usar les cartes vermelles per a programar per fases, mostrant pas a pas les indicacions necessàries per aconseguir l'objectiu.
Modalitat Educativa
En la modalitat 'educativa', el robot DOC decidirà on anar i els objectius a assolir dins del Tauler 1.
Es col·loca el robot DOC a la casella d'inici, i es confirma amb ok. DOC llavors demana que s'assoleixin 3 objectius diferents (una lletra, un color i un animal). La primera seqüència de comandaments a compondre s'utilitzarà per arribar al primer objectiu des de la casella de sortida, la segona seqüència requereix de moviments des de la casella on s'hagi acabat el primer objectiu fins a arribar el segon, i així, la seqüència final començarà des de la fi del segon objectiu fins que acabi. DOC farà els objectius que se li hagin posat. L'infant té 3 intents per a cada sèrie de 3 objectius.
Per començar una nova seqüència, només cal pressionar la tecla d'esborrar (en el cap del robot).
Modalitat Joc
En la modalitat 'joc' cal utilitzar el tauler 2 i les cartes blaves.
DOC comença demanant una carta blava, amb dos objectius a aconseguir: un objecte que cal "recollir" i un lloc on portar-lo. L'infant programa el robot per a que assoleixi el primer objectiu i, un cop feta aquesta programació, pitja el botó 'acció' i segueix realitzant la programació cap al segon objectiu. Quan l'infant realitza la programació cal que tingui en compte que ha d'evitar els obstacles que apareixen en el taulell (indicats amb requadres de color vermell).
La nostra experiència
Hem pogut provar un set DOC al PenyaLab gràcies a Clementoni i #roboticaporlaigualdad. Durant 2 mesos hem usat el robot DOC amb els participants del Familybot (infants de 4 anys acompanyats de les seves mares o pares, la docent d'infantil de l'escola i l'equip del PenyaLab) i els infants participants del RobotArt. Aquesta és la nostra valoració:
Ens ha agradat
- La seva versatilitat, ja que permet utilitzar el robot en diferents modalitats (lliure, educatiu i joc)
- El taulell en blanc permet dissenyar noves activitats.
- Si el comparem amb altres robots, el robot DOC té un preu econòmic (uns 30€)
Es podria millorar
- El robot parla, i creiem que a vegades es fa una mica pesat o no s'escolta el suficient (degut al volum de soroll de l'aula).
- El taulell en forma de trencaclosques no és gaire pràctic. Quan vols donar la volta al taulell, treballant amb els infants d'infantil, es perd molt de temps muntant i desmuntant el taulell. A la vegada, mentre es juga, a vegades el taulell es desmunta.
Descobreix què hem fet al PenyaLab
Comparteix això:
- Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Twitter (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al WhatsApp (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Telegram (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pinterest (S'obre en una nova finestra)