Laboratori social de creativitat tecnològica al món rural
Familybot

Familybot

FamilyBot és l’espai de trobada del PenyaLab on infants de 3 a 5 anys juguen amb els seus pares, mares i docents tot aprenent robòtica i programació, desenvolupant així el pensament computacional dels participants.

Des del PenyaLab entenem el FamilyBot com a un espai d’investigació-acció entorn el pensament computacional en infants de 3 a 5 anys.  Un espai on tota la comunitat educativa (infants, pares/mares, docents i especialistes TIC) es reuneixen un cop per setmana amb l’objectiu de participar en diverses activitats físiques i/o en línia, per tal d’explorar, tot jugant, conceptes relacionats amb el pensament computacional i comprendre els seus coneixements.

Objectius:

  • Desenvolupar el pensament computacional per mitjà del joc i l’exploració
  • Endinsar-nos en el pensament computacional  i adquirir eines per al seu desenvolupament
  • Compartir aprenentatges

Pensament computacional

Entre la comunitat científica i educativa no hi ha unanimitat a l’hora de definir què és el pensament computacional. Una manera molt simple de definir-ho seria: “el pensament computacional és resoldre problemes mitjançant una seqüència d’accions fent ús de la tecnologia”. Una iniciativa molt interessant en relació a la definició del pensament computacional és la promoguda per la Societat Internacional de la Tecnologia a l’Educació (ISTE) i l’Associació de Professors d’Informàtica (CSTA), segons els quals, el pensament computacional és un procés de resolució de problemes que inclou les següents característiques:

  • Formular problemes de manera que s’utilitzi un ordinador i altres eines per ajudar a resoldre’ls.
  • Organitzar i analitzar lògicament la informació.
  • Representar la informació a través d’abstraccions com els models i les simulacions.
  • Automatitzar solucions fent ús del pensament algorítmic (establint una sèrie de passos ordenats per arribar a la solució).
  • Identificar, analitzar i implementar possibles solucions amb l’objectiu d’aconseguir la combinació més efectiva i eficient de passos i recursos.
  • Generalitzar i transferir aquest procés de resolució de problemes per a ser capaç de resoldre una gran varietat de problemes.

Posem un exemple: Volem plantar una llavor. El problema que se’ns planteja és com plantar una llavor. Per mitjà del nostre pensament computacional suposarem una serie d’accions que farem segons un determinat ordre que un cop acabades ens donaran com a resultat una llavor plantada. El que a simple vista era tan sols ‘plantar una llavor’ es converteix en una situació real que requereix d’habilitats del pensament computacional per a la seva resolució.

Enfocament pedagògic FamilyBot

Paper dels adults

Des del PenyaLab dissenyem les activitats amb la idea que els adults actuem com a líders en la recerca de coneixement. És a dir, davant les preguntes dels infants, la nostra resposta ha d’evitar oferir la sol·lució al problema. El mantra és: “No sé la resposta, però sé que junts podem esbrinar-ho“. Rarament demanem que un adult digui o ofereixi la primera explicació d’un concepte.

Intentem que les activitats se centrin en exposar els conceptes als infants, permetent que l’adult formi sentit del que han experimentat els nens/es. Jugueu i exploreu amb els vostres fills, i aprofiteu els errors, no per a donar solucions, sinó com a una oportunitat d’aprenentatge. Davant la frustració de l’infant el nostre mantra és “Què ha passat? Què se suposa que havia de passar? Què ens diu això?” Exemple: Intentem programar el robot i ho fem per mitjà del sistema prova-error i no hi ha manera de fer-lo funcionar. Segurament és el moment en que l’infant se sentirà frustrat i voldrà deixar-ho. És en aquest moment quan entra en joc el paper de l’adult. Pregunteu-li a l’infant “Què ha passat? Què se suposa que havia de passar? Què ens diu això?” Feu preguntes que l’ajudin a reflexionar, a trobar on està l’error (el que en pensament computacional s’anomena ‘bug’) i a trobar una solució per a solventar aquest error (el que en pensament computacional s’anomena ‘debugging’).

Esperem que els adults actueu com a curadors de materials. Si voleu, emporteu-vos el material a casa i jugueu o inventeu noves activitats amb els vostres fills/es. Des del PenyaLab ens encantarà conèixer tot el que heu experimentat i descobert!

Finalment, volem oferir una gran diversitat de materials i estratègies d’ensenyament amb l’expectativa que els adults tingueu l’experiència per determinar quina és la millor forma de fer-ho amb els infants.

Materials i eines

Des del PenyaLab creem materials i eines per tal de donar suport a l’exploració i descobriment per part de persones sense coneixements informàtics. Això permet als participants desenvolupar la comprensió d’aquests conceptes a través del “joc” i l’experimentació.

Els recursos tecnològics que usem al FamilyBot són diferents escornabots, dispositius mòbils (BYOD) i l’ús d’aplicacions adients a l’edat dels infants (Scratch Jr,…).

Creació i expressió personal

Molts dels projectes, assignacions i activitats que proposem demanen als infants que siguin creatius, que s’expressin ells mateixos, i després comparteixin les seves creacions amb els altres. Encara que certes activitats se centren en l’aprenentatge i practica de noves habilitats, el nostre objectiu és sempre permetre als infants transferir aquestes habilitats a creacions pròpies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.