Laboratori social de creativitat tecnològica al món rural
Vols un Espai Jove 3.0 al teu poble?

Vols un Espai Jove 3.0 al teu poble?

L’ESPAI JOVE 3.0 és un espai socioeducatiu híbrid, amb sessions presencials i secundat per un entorn virtual que permeti connectar als joves i a les educadores, més enllà de l'aula. Està inicialment destinat als joves de tota la Mancomunitat de Penyagolosa però amb la possibilitat de ser replicat en altres municipis rurals de característiques similars. Es tracta d'un projecte: híbrid perquè l'acció educativa tingui continuïtat més enllà dels moments presencials. Per a crear un canal de comunicació entre els joves dels diferents municipis, i entre joves i educadores. Per a donar resposta a la situació provocada per la Covid’19; i replicable. 

 

L'objectiu principal del Espai Jove 3.0 és formar ciutadans que siguin capaços d'assumir els nous reptes de la societat actual i de comprometre's i jugar un paper actiu i eficaç en la construcció d'un món molt més just, inclusiu, equitatiu i intercultural a través de la tecnologia i la participació i/o organització de projectes col·lectius i comunitaris.

 

Aquest projecte es basa en l'experiència del Espai Jove de PenyaLab a Vistabella del Maestrat on es duen a terme activitats tecnològiques amb intencionalitat educativa a través d'una metodologia activa basada en el treball per projectes, l'aprenentatge servei, el treball col·laboratiu i comunitari i el learning by doing. PenyaLab aposta per aquest espai de dinamització i formació per a joves per a donar resposta a alguns dels problemes que afecten el despoblament que sofreix la Mancomunitat de Penyagolosa, a més d'oferir oportunitats educatives allà on els recursos educatius destinats a la joventut són escassos. 

 

Espai Jove 3.0 va ser un dels projectes seleccionats per ser prototipat en RURAL EXPERIMENTA III organitzat pel Ministeri de Cultura i MediaLab Prado. Gràcies a d’això ja comptem amb una plataforma virtual de open source anomenada Matrix, la qual s’ajusta a les metodologies actives de PenyaLab i a les necessitats i interessos del jovent.

 

Per a crear un Espai Jove 3.0 al teu poble es necessiten els següents ingredients:

  • Un espai físic
  • Un espai virtual
  • Recursos humans
  • Recursos Materials: físics i virtuals
  • Finançament (públic, privat o mixt)

 

Què ofereix PenyaLab?

  • Assessorament sobre els recursos necessaris per a crear un nou espai.
  • Una formació inicial a les persones que vagin a gestionar el nou espai. En aquesta formació inicial es presenta el currículum de PenyaLab, els recursos d'aprenentatge i les metodologies d'ensenyament-aprenentatge.
  • La possibilitat d’una orientació continuada a l'equip de treball del nou espai. El nou espai i PenyaLab treballen de manera col·laborativa.
  • Recursos d’aprenentatge digitals de totes les eines i dispositius digitals que es fan servir creats per PenyaLab 
  • PenyaLab posa a disposició els recursos per a replicar la plataforma virtual de comunicació desenvolupada per al Espai Jove 3.0. Aquesta plataforma és federada (cada instància pot créixer independentment) i comunicar-se amb altres per a fer part d'una gran xarxa espais.

Si estàs interessat en crear un Espai Jove 3.0 al teu poble:

Contacta amb PenyaLab a traves de penyalabvtb@gmail.com o del formulari de contacte de la nostra web

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.