Laboratori social de creativitat tecnològica al món rural
Matatalab

Matatalab

Què és?

Matatalab és una eina de programació basada en blocs tangibles, els quals per mitjà d'una torre i tauler d'ordres, es comuniquen, via Bluetooth, amb un robot de terra.

4-9 anys
Robòtica i programació

A qui va dirigit?

Matatalab és molt aplicable a l'educació infantil, sobretot per iniciar en la robòtica als més petits. Les seves funcions de programació i utilització són molt senzilles, en gran part degut al suport visual que ofereixen els blocs de programació.

Components:

El Set Matatalab consisteix d'un MatataBot, una torre de control, 37 dominós de 6 colors diferents i, per tant, 6 funcions diferents, un tauler de programació, un taulell de cartró de 16 requadres (de mida 10x10cm i distribució de 4x4), 3 banderes, 8 obstacles i un cable USB.

 

 

Matatabot

El robot Matatabot és un petit objecte amb rodes i dos ulls que s'il·luminen. A la part superior hi trobem una cúpula de plàstic que es pot desmuntar i on hi ha col·locada una petita figura que pot ser substituïda per altres figures (p.e. figures Lego), permetent als infants personalitzar la seva experiència.

Quan el robot s'activa emet un so. Cada vegada que el Matatabot avança o retrocedeix recorre una distància de 12 cm. Si es disposa de dos robots, aquests poden funcionar a la vegada, afavorint així la col·laboració entre els infants.

 

 

Matatalab

Blocs de programació

Cada bloc està fet de plàstic. A la posterior de cada bloc hi ha un encaix en forma de gota, i a la part inferior hi ha una mossegada. Ambdós elements serveixen de referència a l'infant a l'hora de col·locar els blocs en el taulell.

A la part davantera de cada bloc hi apareix dibuixat un símbol (fletxa, loop,...), quelcom que permet als infants aprendre i utilitzar dades de representació, evitant així la necessitat que aquests hagin de tenir habilitats de lectura.

Els blocs presenten 6 colors diferents, un per a cada funció:

  • Blocs verd claret: Són els blocs de moviment. Indiquen un moviment cap endavant, cap a enrere i girs de 90 graus a la dreta o a l'esquerra.
  • Blocs verd fosc: Són els blocs per a crear loops, és a dir, repetir l'ordenació dels moviments.
  • Blocs blaus: blocs numèrics. Col·locats a sota un bloc de moviment o un bloc de loop, repeteixen aquest tantes vegades com indiqui el número. A més, disposa d'un bloc on apareix un dau, el qual executa l'ordre un nombre aleatori de vegades. Si es disposa de l'extensió Matatalab Artist, aquest presenta blocs de números que permeten modificar els graus de gir del matatabot.
  • Blocs grocs: blocs de  funció (Fn). Permeten estructurar l'arranjament creant un programa o algoritme.
  • Blocs morats: blocs de diversió. Fan que el robot balli, es mogui aleatòriament, reprodueixi música,...
  • Blocs taronja: Són blocs de música, només disponibles si es disposa de l'extensió Matatalab Musician.

Tauler de programació

En el tauler de programació és on es col·loquen els blocs i on hi ha un botó que quan es prem executa el MatataBot.

Té capacitat per a 18 dominós repartits en 3 línies.

Torre de control

La torre de control del Matatalab està equipada amb una càmera amb reconeixement d'imatges la qual envia la informació de desplaçament a MatataBot, el qual està connectat amb ella via bluetooth.

Taulells de cartró

Matatalab disposa d'un taulell de cartró per on es mou el MatataBot. A més a la pàgina web oficial es poden descarregar altres taulells i recursos.

Les banderes i els obstacles

Els obstacles afegeixen una certa complexitat al programa perquè els algorismes han de tenir-los en compte. Amb les banderes es poden crear tota una sèrie de recorreguts, definir la sortida i l'arribada...

Llibrets de reptes

Matatalab inclou 3 llibrets de reptes (nivell 1, 2 i 3). El llibret del nivell 1 comença amb un repte per a que l'infant comenci des d'una ubicació particular del mapa i traslladi el robot a una ubicació propera. Aquest llibret utilitza la codificació de blocs de moviment més bàsica  amb passos molt senzills. En el llibre del nivell 2, s'introdueixen obstacles i codificació més complexa. S'inclouen blocs de paràmetres numerats, així com blocs musicals bàsics programats. El llibret de reptes del nivell 3 és el més complex. Aquest llibret introdueix un mapa diferent, així com circuits, funcions (algorismes) i paràmetres numerats.

Com funciona?

Per programar al Matatabot cal col·locar els blocs a la taula de programació i pitjar el 'play'.

La nostra experiència

Hem pogut provar un set Matatalab al PenyaLab gràcies a SPC i #roboticaporlaigualdad. Durant 2 mesos hem usat el Matatalab amb els participants del Familybot (infants de 4 anys acompanyats de les seves mares o pares, la docent d'infantil de l'escola i l'equip del PenyaLab). Aquesta és la nostra valoració:

Ens ha agradat
  • El que valorem més positivament és el suport visual que ofereixen els blocs de programació del Matatalab, ja que permeten a l'infant programar sense la necessitat de saber llegir. Tot i la dificultat inicial que troben els infants a l'hora de col·locar els blocs en el taulell per a que aquests encaixin, amb una mica de pràctica aquesta es veu superada.
  • Poder extreure la part superior de la torre de control i del Matatabot la veritat és que dóna molt de joc: posar figures diferents, enganxar-hi un carro construït amb Lego per a ser arrossegat, crear una disfressa que amagui al robot,...
  • El fet que la distància recorreguda pel Matatabot sigui la mateixa que la de l'Escornabot ens ha permès poder re-aprofitar taulells i targetes, quelcom que s'agraeix.
Es podria millorar

Tot i que creiem que el Matatalab és un set de robòtica i programació molt adient per als nens/es d'infantil, sempre hi ha coses que són millorables. Aquesta és la nostra crítica constructiva.

  • Tenint en compte l'àmbit numèric que es treballa a infantil (1-10), ens hagués agradat poder disposar, com a mínim, de 10 blocs de moviment d'avançar. Això ens hagués permès poder realitzar més jocs matemàtics, sobretot aquells relacionats amb la recta numèrica i operacions sobre aquesta recta.
  • Calibrar el Matatabot no ha estat gens fàcil. Tot i l'ajuda des del servei de suport MatataLab, creiem que encara no hem aconseguit calibrar-lo correctament. Per a distàncies curtes funciona a la perfecció, però en el moment que ha de fer llargs recorreguts, el Matatabot mica en mica es va torçant.

Descobreix què hem fet al PenyaLab

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.