Laboratori social de creativitat tecnològica al món rural
Senars o parells a la recta numèrica

Senars o parells a la recta numèrica

Senars o parells? Juga a aquest joc tradicional i demostra com saps comptar i identificar grafia-quantitat tot descobrint els nombres senars i parells.
    10 minuts
   Fàcil

Necessitaràs:

  • 1 recta numèrica per participant
  • 2 colors
  • Els teus dits

Com jugar?

Cada jugador disposa d'un recta numèrica. Cada jugador escull si vol jugar per senars o per parells. Si escull senars ha de pintar els números de la seva recta numèrica que són senars. I els que escullen parells pintaran els nombres parells. Comença el joc.

Tots els jugadors es col·loquen en rotllana mostrant un puny i diuen '1, 2, 3 senars o parells' mentre sacsegen la mà a munt i avall. Quan acaben la frase cada participant  mostra una certa quantitat de dits estesos. Es fa un recompte del totals de dits i es busca a la recta numèrica el número. Si el número està pintat guanyes, sinó perds.

Per què jugar?

Per a poder programar un robot a més de donar-li ordres per a que es mogui (que avanci, que giri a la dreta,...), també cal dir-li quina distància o quants passos s'ha de moure (avança 3 passos, gira a la dreta, retrocedeix 1 pas,...). Per a poder programar aquestes ordres és necessari saber comptar de l'1 al 10 (àmbit que es treballa amb infants de 4 anys). A més, si volem escriure ordres numèriques, és necessari que l'infant sigui capaç de relacionar la quantitat amb la seva grafia (com s'escriuen els números).

El joc 'Senars o parells a la recta numèrica' ajuda a l'infant a practicar el fet de comptar i a identificar la quantitat comptada amb la seva grafia, establint, a més, si el nombre és senar o parell.  Si abans d'iniciar el joc deixem que siguin els propis infants els qui recitin la recta numèrica contant de 2 en 2, ja sigui començant per l'1 o pel número 2, i pintant les rectes, estarem reforçant el seu recompte. Comptar de manera saltejada és una destresa que se situa en la fase 4 del domini de la numeració. Suposa un major avanç en la consolidació de la cadena numèrica i, a més, permet que l'alumne explori els números parells i els nombres senars, establint les bases per al posterior aprenentatge de dobles i meitats.

Què més fer?

Altres activitats que podeu realitzar relacionades amb les fases de comptar i amb la identificació grafia-quantitat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.