Laboratori social de creativitat tecnològica al món rural
Restaurant Escornabot

Restaurant Escornabot

Converteix-te en un cambrer i dóna de dinar a tots els Escornabots.
15'
Geometria: Ordre lineal obert
Restaurant Escornabot

Necessitaràs:

 • 1 o 4 robots de terra
 • 4 taulells buits d'1x5
 • 1 taulell buit d'1x4
 • 2 jocs de targetes de menjar de formes

Arxius:

Com jugar?

Objectiu: Donar de menjar a tots els Escornabots seguint l'ordre del menú del dia del nostre restaurant

 1. Col·loquem, escampats per terra, tots els panells posicionats de la manera que mostra la imatge.
 2. Col·loquem tots els Escornabots, a la primera casella de cada taulell d'1x5, tal com mostra la imatge.
 3. Expliquem a l'infant que ell/ella és el propietari d'un restaurant i li demanem que prepari el menú del dia: L'infant escull quatre targetes de menjars de formes diferents i les situa en el taulell del menú (un menjar a cada casella)
 4. Demanem a l'infant que serveixi els plats de la taula número 1: L'infant col·loca tots els menjars en el taulell 1 (seguint l'ordre del menú).
 5. Un altre infant programa l'Escornabot per a que avanci pel taulell i es mengi tots els menjars (deixem que sigui l'infant el que decideixi si vol anar avançant d'1 en un 1 o avançar directament, sense aturar-se, fins a l'última casella).

El joc continuaria fins que l'infant ha donat de menjar a tots els Escornabots seguint l'ordre del menú.

Per què jugar?

Les activitats de seguiment d'ordre lineal s'assemblen a les que es realitzen amb seriacions, ja que hi ha un principi d'ordre que estableix el lloc dels objectes. No obstant això, es diferencien en que l'element ordenador és la simple contigüitat d'uns amb els altres.

En l'exemple que es mostra en la imatge de la dreta, el quadrat, el cercle, el triangle i el rectangle del menú apareixen seguint un ordre lineal. En el taulell número 1, tot i que varia la posició del taulell, que apareix inclinat, es manté l'ordre en què apareixen les figures del menú.

S'anomena ordre lineal obert perquè el suport és una línia oberta, no tancada. Aquesta ofereix més facilitats per poder establir aquest ordre que si la línia fos tancada (el perímetre d'un quadrat, o una circumferència, per exemple).

Les activitats d'ordre lineal són importants perquè ajuden l'infant a conservar l'estructura d'ordre encara que canviïn visualment els suports de les figures.

La graduació en la presentació de l'activitat segueix la següent pauta:

 1. Simple canvi de posició: Seria el cas dels taulells 1 i 2.
 2. Canvi d'orientació: El suport es presenta en situació vertical (taulell 3)
 3. Inversions. És el cas més complicat, perquè es canvia l'ordre, però es manté el principi general, que és estar al costat de. Si a aquesta disposició se li donés un gir de noranta graus, tornaria a la seva posició inicial.

En quant a robòtica i programació, amb aquesta activitat es pretén seguir treballant amb l'infant el moviment d'avançar-go, tot treballant per aconseguir que l'infant programi més d'un moviment a la vegada (ex: botó avançar 4 vegades - botó 'go').

Què més fer?

Altres activitats que podeu realitzar:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.